Индия вече е страната с най-многобройно население в света, като изпревари

...
Индия вече е страната с най-многобройно население в света, като изпревари
Коментари Харесай

Индия вече е най-многолюдната страна в света, населението на Китай намалява за първи път в историята

Индия към този момент е страната с най-многобройно население в света, като изпревари Китай в средата на тази година с съвсем 3 милиона души повече.

Това демонстрират данни, оповестени през днешния ден от Организация на обединените нации, оповестява " Ройтерс ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Демографските данни от отчета за международното население на Фонда на Организация на обединените нации за популацията за 2023 година сочат, че населението на Индия ще нарасне до 1 428 600 000 души, а на Китай - 1 425 700 000 души.

Съединените щати са на трето място с почти население от 340 милиона души. Данните отразяват информацията, налична към февруари 2023 година

Позовавайки се на предходни данни от Организация на обединените нации, специалисти предвиждат, че този месец Индия ще изпревари Китай. В последният отчет на световния орган обаче не се прецизира съответната дата, на която ще се случи смяната.

Представители на Организация на обединените нации разясниха, че не е допустимо да се уточни дата заради неустановеност по отношение на данните, идващи от Индия и Китай, изключително откакто последното броене в Индия беше осъществено през 2011 година, а идващото, което трябваше да се организира през 2021 година, беше отсрочено заради пандемията.

Въпреки че Индия и Китай ще съставляват над 1/3 от плануваното международно население от 8 045 000 000 души, растежът на популацията и в двете азиатски страни се забавя, като това се случва с доста по-бързи темпове в Китай, в сравнение с в Индия.

Миналата година населението на Китай намаля за първи път от шест десетилетия - исторически поврат, който се чака да сложи началото на нескончаем интервал на спад на броя на жителите с дълбоки последствия за стопанската система и света.

Според данни на държавното управление годишният растеж на популацията на Индия е приблизително 1,2% от 2011 година насам, спрямо 1,7% десетилетие по-рано.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР